Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.04.2013 21:11 - Ентусиазмът може да навреди на приходите
Автор: patoci Категория: Бизнес   
Прочетен: 5215 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

imageПреки свидетели сме и на големи постижения и на страшни падения. Когато пишем, се стараем да балансираме между двата полюса, но от опит знаем, че негативният опит е месото в сандвича, щом става дума за предприемаческа калявка и изграждане.

Наскоро обсъждахме пак Димо Бояджиев. Този мазен наш познат с гелосана коса, разделена на път, крие голям потенциал под тъпата си прическа, а белите му дробове пръхтят от ентусиазъм, когато стане дума за нови проекти. Постоянно ражда някакви бизнес идеи и аха да се замогне малко и идеите му „обръщат корема”. Като се има предвид и нагона, който го напъва всеки път да е с различна, а балансовият му отчет за сега не може да го подтикне към такова поведение, Димо се разстройва, пада духом и започва да говори глупости. Сега се шегува(май), че щял да инвестира в ягодов разсад, да си поддържа романтиката на ниво, че много скъпо му излизало да купува ягоди като краен потребител. Та, по същество, какво проваля идеите на надъхания Димо?

От екипа на „Парични Патоци” се събрахме да изследваме случая и открихме, че отдавна вече сме открили симптома на Димо. Наричаме го „припрян ентусиазъм”.

“Припряният ентусиазъм” много често се среща при млади хора. Индикация за наличието на този симптом е например млад индивид, мощно обладан от някаква идея, който толкова много иска да се получат нещата, че бърза и действа през куп за грош, реактивно тласкан от моментната превъзбуда и мечите, които се люпят в главата му, а очите са затворени за фактическите обстоятелства. Установили сме от личен опит, че нетренираният предприемачески ум има склонността да набляга само на желаните резултати, а същински важните неща и подробности, които имат по-негативен и неприятен оттенък, съзнателно или не, се пропускат. На замечтаният мозък не му се занимава или го мързи да обмисля, неприятните моменти, на които по принцип е нужно да се обърне по-специално внимание. И ако онази изтъркана поговорка е вярна, че оптимистът е измислил самолета, а песимиста парашута, то за един последователен успех е добре да бъдеш и като двамата по равно.

ПРАВИЛНАТА ПРЕЦЕНКАТА НА СИТУАЦИЯТА е едно от основните условия, за да може индивида да прояви адекватно и плодовито качествата си. Липсата на обективност е една от най-честите причини за гибелта на редица успешно закърмени начинания. Вместо ЗДРАВ разум, при този тип ентусиазъм, наблюаваме наличието на СЛЯП разум, опиянен и замъглен от представата за бляскавия краен резултат. И това, в комбинация с желанието резултатът да дойде веднага и на момента, е равносилно на комбинацията бира + първак. Представя си Димо това и онова, но като започне фактическото изпълнение на нещата, непредвидените проблеми и необмислени досега въпроси бавно изплуват. Но Димо вече мина по този път и сега очакваме от него да се прояви.

Какво научи той?

В желанието и стремежа си нещата да се получат СЕГА, защото не теб ти е дошъл кефа и го искаш НА МОМЕНТА, може да опропастиш една страхотна идея. На тази идея ще лепнеш етикет „грешка”, а някой друг по-умерен и търпелив ще я осъществи завидно. „Припряният ентусиазъм” е нещо, което много трудно може да бъде избегнато. Той е път, през който повечето задължително минават, преди да улегнат предприемачески. Добър инструмент за справяне с това е умението да се наблюдаваш как пасвате ти и идеята ти в цялата картина. Все едно си някой страничен наблюдател, който съзерцава. В случая наблюдаваш себе си. Това е противоположно на да гледаш ситуацията през очите си. Сам ще видиш колко грешки в поведението си ще откриеш докато се анализираш отстрани. А защо да не откриеш и нови възможности.?

Не че припираме да свършим публикацията, но казахме каквото имаме да казваме и сега те оставяме да си хигиенизираш ума на спокойствие.

Още един интересен материал, касаещ умението за съзерцаване на цялата картина, можеш да намериш в публикацията „Майната му на обществото и неговото мнение. Щом се отнася до пари, събери си САМ цялата картина.” Скоро можеш да се приближиш с няколко нули до финансовите си цели, ако директно се абонираш за новите ни публикации в www.parichnipatoci.com

Айде сега чао и бягай да се противопоставяш адекватно на конкуренцията, че и ние си имаме работа :)

ВСИЧКИ НАШИ ПУБЛИКАЦИИ, МОЖЕТЕ ДА ПРОСЛЕДИТЕ В САЙТА НА ПАРИЧНИ ПАТОЦИ -  www.parichnipatoci.com




Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: patoci
Категория: Бизнес
Прочетен: 85229
Постинги: 42
Коментари: 2
Гласове: 42
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930